МГЕО "Наш дім - Манява" » » Генетично модифіковані споживачі - 26 Березня 2009

22.06.2017 / Коментарів: 0 / Категорія: / Добавив: Гість

        Генетично модифіковані споживачі Наприкінці 1980-х американською фірмою Monsanto було розроблено перші трансгенні продукти. Науковці тоді вивели рослини з вбудованими у них ДНК чужими генами. Через 10 років у США у продажу з’явилися перші генетично модифіковані помідори. Невдовзі американські компанії стали вирощувати й продавати трансгенну сою. Саме тоді компанія Monsanto зробила заяву, що за 10-15 років усе насіння планети буде трансгенним. Генетично модифіковані організми (ГМО) тріумфально крокують планетою. Але незалежні дослідження доводять, що ГМО призводять до онкологічних захворювань, безпліддя, алергії, токсикозів, ожиріння, смертності і захворюваності новонароджених, генетичних каліцтв, зменшенню чисельності та зникненню багатьох видів тварин та рослин, руйнації біосфери. На перший погляд вигода від виробництва трансгенних продуктів очевидна. Наприклад, помідор, поліпшений геном камбали, стає морозостійким. Картоплі, модифікованій геном скорпіона, не страшний колорадський жук. При цьому виробники ГМО «за замовчуванням! вважають, що вживання таких продуктів безпечне, але очевидних доказів не наводять. Проте, під час проведення експериментів з метою з’ясувати характер впливу ГМ-продуктів на ссавців, було виявлено дуже тривожні результати. Вивчались фізіологічний стан і поведінка щурів-батьків та пацюків у першому та другому поколіннях. У першому блоці досліджували 30 самок, яких поділили на 4 групи. Самкам першої групи разом із звичайним кормом давали ГМ-соєве борошно. У корм щурів другої групи додавали звичайну сою, третьої – ізолят білків ГМ-соєвого борошна. Четверта група була контрольна і харчувалася стандартним кормом. Негативні результати були отримані у групі «ГМ-соя». Понад половини пацюків (51,6%) з першого покоління померло протягом 3 тижнів життя, у контрольній ж групі – менше 10%. Живих в ГМ-групах більш як третина виявились у 1,5-2 рази меншими за розмірами та вагою, ніж пацюки з контрольної групи, вони були слабші й недорозвинені. Коли схрестили самок та самців першого покоління із групи «ГМ-соя», що вижили, то вони не дали потомства. У іншій серії експериментів морфологи досліджували стан внутрішніх органів тварин. Серйозні патологічні зміни знайшли у печінці та в сім’яниках у самців. Був ще один вражаючий результат, який об’єднав усі серії експериментів. Відомо, що щурі перед пологами мостять гніздо з тирси, що лежить у клітці. Щурі-самки іноді навіть прикривають дитинчат тирсою, щоб їх ніхто не помітив. В усіх випадках щурі-самки із групи «ГМ-соя» не створювали гнізд, просто розкидали дитинчат по клітці. Тобто, у пацюків, які харчувалися ГМ-соєю, був відсутній інстинкт материнства. Це відбувалося у всіх експериментальних групах, де щурам додавали до корму генетично модифіковану сою. У цих тварин також спостерігалась підвищена тривога і виявилося дуже багато агресивних особин. Генетично змінені агрокультури найбільш негативно впливають на біосферу. Більшість ГМО за декілька поколінь стають безплідними, внаслідок переопилення нормальні рослини через одне-два покоління теж стають безплідними. Ті тварини, які поїдають ГМ-рослини, надалі страждають на безплідність – це наслідок генетичного збою. Саме з цим пов’язують різке скорочення біорізноманіття у полях з ГМ-культурами. Україна активно ввозить на внутрішній ринок ГМ-сировини, переважно сою, що використовується у виробництві йогуртів, сметани, морозива, кондитерських виробів. Її додають до ковбаси, сосисок, чіпсів, дитячого харчування, шоколаду. Великий відсоток консервів також має ГМО. Слід звернути увагу на дивний факт. Усі дослідження впливу ГМО на організми здійснюються виключно на щурах і особистому ентузіазмі вчених. На дослідження впливу ГМО на людський організм, гроші, зрозуміло, не виділяються. Сьогоднішня світова наука заснована на системі грантів, виділених міжнародними фінансовими структурами. Гранти на вивчення впливу ГМО на інші організми та їхнє потомство отримати практично неможливо, і це відбувається в усьому світі. Вочевидь тому, що керівники структур, від яких йде фінансування тих чи інших біотехнологічних досліджень, добре знають про небезпечність ГМО, але дуже зацікавлені у тому, аби про цю небезпеку не знали споживачі.


Коментарі (0)

Коментувати

Молодіжна громадсько-екологічна організація "Наш дім - Манява"© 2003-2017/ All right reseved / Design by VWStudio /