МГЕО "Наш дім - Манява" » » Прикарпатське екорільництво набирає обертів - 16 Лютого 2011

22.09.2017 / Коментарів: 0 / Категорія: / Добавив: Гість

       Під виробництво дитячого харчування з екологічно чистого коров’ячого молока у спеціальній сировинній зоні на Рогатинщині — в с. Букачівцях та навколишніх селах — уже підведено наукову базу та проведено необхідні фінансові розрахунки. Зокрема розроблено бізнес-плани — для створення кормової бази та будівництва заводу з переробки сировини, оскільки то має бути замкнутий цикл агропромислового виробництва.
      Заплановано в цьому ключі реконструювати 19 наявних у тій місцевості ферм та звести півдесятка нових, щоб утримувати тут загалом близько чотирьох тисяч корів. Вартість проекту сягає за 230 млн. грн., однак рентабельність такого виробництва, за підрахунками науковців, буде такою високою, що вкладені в нього інноваційно-інвестиційні кошти окупляться вже через 2,8 року.
    Про це керівник проекту доктор економічних наук, професор Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника ірина Ткачук повідомила під час презентації цих накреслень у Рогатині для місцевих фермерів, керівників сільгосппідприємств та сільських голів. За її словами, стартує цей задум у селі Вишневі, де буде створено початкову ферму на 200 корів і вже розроблено оптимальну структуру кормового клину для тутешніх майже півтисячі гектарів ріллі...
      Загалом ідея виробництва на Прикарпатті екологічно чистої, без застосування мінеральних добрих, хімічних засобів захисту рослин та іншої отрути, сільськогосподарської продукції поволі набирає обертів. Найближчим часом кілька господарств області отримають статус «спеціальних сировинних зон» і займатимуться так званим органічним землеробством, вирощуючи для дитячого й дієтичного харчування городину й інші культури без нітратів та інших шкідливих речовин. Це фермерські господарства «Роднік плюс» на Снятинщині, «Марук» (Тлумаччина), «Василишин» (Тисмениччина) та ТзОВ «Уїзд» у Рогатинському районі. Вони вже пройшли всі передбачені законодавством процедури перевірок, які провели в них фахівці управлінь та інспекцій з екобезпеки, земельних ресурсів, центру родючості ррунтів, санепідстанції та інших служб.
       До речі, при управлінні сільського господарства ОДА діє відповідна комісія, яка розглядає заяви від агровиробників на «присудження» статусу екологічно чистого господарства. Матеріали ж вивчення сільгосппідприємств на придатність до такого виробництва звідси направляють до інституту агроекології Української академії аграрних наук, експерти якого роблять належні висновки. Остаточне ж рішення ухвалює голова ОДА. Як повідомив директор іІано-Франківського державного проектно-технологічного центру охорони родючості ррунтів та якості продукції Мирослав Якимів, на розгляді цієї комісії нині перебувають заяви від ще 40 господарств, у яких теж хотіли б продукувати картоплю та капусту без жодної «хімії» в їхньому вмісті.
«Мода» ж на статус екологічно чистого господарства викликана останніми тенденціями в світі, які свідчать, що споживачі розпочали масово надавати перевагу саме натуральній, «органічній», продукції, навіть попри те, що вона набагато дорожча за звичайну, позначену наслідками «неорганічного» раздування на землі.

                                                                                                                                     газета "Галичина"



Коментарі (0)

Коментувати

Молодіжна громадсько-екологічна організація "Наш дім - Манява"© 2003-2017/ All right reseved / Design by VWStudio /