Пугач

ПугачНайбільша у нашій країні сова. Це сильний, великий птах, проте з кожним роком його кількість зменшується в межах майже всього величезного Європейсько – африкансько – азіатського ареалу. Ось чому цей птах занесений до Червоної книги України. Пугач має гучний голос. У пугачів самка  більша за самця. ЇЇ маса понад 3 кг, в той час, як маса самця 2 кг.
Забарвлення в обох видів однакове. Дуже часто зустрічаються ці птахи у Чорногорському  заповіднику. Як правило полює цей птах вночі, але коли є пташенята, а здобичі мало, то полює і в день.
Шлюбний період у пугачів починається у березні. Самці голосно ухають і сичать. Гніздо будують на землі між каміннями, під коренем, чи біля стовбурів. Це звичайна ямка, яку витоптує самка без підстилки. У кладці 2 – 3 білих яйця розмірами з курячі. Самка висиджує їх близько 35 діб. Серед пташенят спостерігаються висока смертність, тому чисельність  пугачів скорочується. Молоді птахи починають самостійне життя з трьох років. Вони не мають природних ворогів. Живляться різноманітним тваринами. Велику здобич пугач розриває на шматки.
Пугач – стародавній птах, ровесник мамонтів. Вони дуже цікавлять науковців, як справжні довгожителі в геологічному розумінні часу.



14.09.2008 manyava 2
Добавив: эля Дата: (07.12.2010 18:40)
+0-
класс Спам
Добавив: Лер4ик Дата: (26.04.2009 14:39)
+0-
Большое спасибо за такую отличную статью!!!!!!!!!!!Она мне очень помогла в создании плаката на географию по теме "Смешанные леса")))))))) Спам

ТОП користувачів