Чорний лелека

Чорний лелека Близький родич білого лелеки. Осінь і зиму він проводить у далекій центральній Європі, Африці, а також у басейнах Гангу.
У наших лісах з’являється значно пізніше свого білого побратима, від якого відрізняється переважанням чорного з мідно чорним відблиском. Його маса приблизно 3 кг. Дзьоб і ноги – яскраво червоні. Дорослі птахи майстерно скрегочуть  дзьобами.
Чорний лелека, для гніздування вибирає великі дерева, що ростуть у глибинні масиву. Пара чорних лелек уникає сусідства навіть своїх родичів, тому в урочищі звичайно буває лише одне гніздо. Одним гніздом ці птахи можуть користуватися кілька років. Воно досягає в діаметрі 1,5 м при висоті 0,6 – 0,8 складеного із сучків і гілок, не має підстилки, але старанно вкрите прутиками. У травні самка відкладає 3 – 5 великих брудно – білих яєць. Насиджує їх почергово з самцем. Через 45 днів вилуплюються пташенята. На  сорокову добу пташенята встають на ноги у двомісячному віці залишають гніздо. Зрілість наступає у трирічному віці. У серпні чорні лелеки починають пересуватися на південь. Відліт залежить від стану погоди і може затримуватися до жовтня.
Живляться лелеки вужами, жабами і водяними комахами. Зрідка нападають на дрібних ссавців – полівок.
Годують пташенят 4 – 5 разів на добу. Чорний лелека майже не має у високо стовбурних лісах. Ці птахи позбавлені необхідних  умов і тому їх чисельність різко скорочується. Чорний лелека знаходиться під охороною і занесений до Червоної книги України.



07.10.2008 manyava 0

ТОП користувачів